Over De Hartenberg

De Hartenberg in Wekerom is een locatie van ’s Heeren Loo. ‘s Heeren Loo biedt in bijna heel Nederland ondersteuning aan mensen van alle leeftijden met een lichte tot ernstige (meervoudige) verstandelijke beperking. De ondersteuning is gevarieerd en op maat. Van enkele uren zorg/begeleiding thuis tot logeeropvang of intensieve 24-uurs opvang op woonlocaties. En van dagbesteding tot begeleide werkvormen. ‘s Heeren Loo helpt mensen met een verstandelijke beperking hun leven in te vullen zoals zij dat zelf willen.

Kijk op www.sheerenloo.nl voor meer informatie of neem contact met ons op.

Historie

De Hartenberg bevindt zich op het voormalige landgoed Peppelenbosch en Westenrode, een 86 ha groot terrein in de Wekeromse bossen. Het terrein is in 1960 aangekocht door de stichting ’s Heeren Loo voor de ‘Inrichting van de Vereniging tot Opvoeding en Verpleging van Geesteszwakke Kinderen De Hartenberg’. De eerste steen wordt op 26 juni 1967 gelegd door de heer B. Roolvink, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. De eerste cliënten komen in 1968 op De Hartenberg wonen. H.K.H. Prinses Margriet verricht op 20 mei 1969 de officiële opening.

Het was de bedoeling dat er 800 mensen met een verstandelijke beperking op De Hartenberg zouden gaan wonen. Door veranderende inzichten, onder andere dat mensen met een beperking beter dicht bij hun familie kunnen blijven wonen, zijn deze er nooit gekomen. Op het hoogtepunt woonden er circa 400 cliënten met zeer uiteenlopende beperkingen op het terrein en ruim 100 personeelsleden. Omdat de meerwaarde van het -afgelegen- terrein voor een cliënt aangetoond moest kunnen worden, zijn de afgelopen jaren veel cliënten naar woonvoorzieningen in woonwijken verhuisd.

Meer lezen over de geschiedenis van ’s Heeren Loo of de ontwikkelingen in de gehandicaptenzorg? 
Kijk op www.museum-sheerenloo.nl of www.sheerenloo.nl/wie-zijn-wij/historie.

Vrienden van De Hartenberg

logo_defIets extra’s doen voor mensen met een verstandelijke beperking, wat niet uit het gewone budget van de organisatie of van de cliënt kan worden betaald. Dat is het doel van de stichting ‘Vrienden van De Hartenberg’. Voor alle extra’s geldt dat deze eenmalig zijn. Grotere uitgaven moeten bovendien ten goede komen aan een groep cliënten.

Eén van de terugkerende activiteiten van de Stichting Vrienden is het vervullen van wensen van individuele cliënten. Deze wensen variëren van een beautybehandeling, een ritje op een echte Zündapp, meerijden op een hijskraan en een bezoek aan een museum tot het nemen van een kijkje in de ambulance of achter de schermen bij de Josti-band.

Grotere investeringen die de stichting Vrienden mogelijk heeft gemaakt, zijn onder andere de aanschaf van meerdere rolstoelfietsen en een spraakcomputer.

Wilt u zich ook aansluiten bij de Vrienden van De Hartenberg? Dat kan!
U kunt zich als Vriend aanmelden bij de ambtelijk secretaris van de stichting Vrienden van De Hartenberg, Joke de Jong-Jansen, telefonisch bereikbaar op 088-0373010 of per e-mail: vrienden@dehartenberg.nl. Ook een eenmalige financiële bijdrage wordt op prijs gesteld. Deze kunt u overmaken op bankrekeningnummer NL68 INGB 0655 0501 75 ten name van stichting ‘Vrienden van De Hartenberg’. Namens de cliënten van De Hartenberg, bij voorbaat heel hartelijk dank!

Download de folder: