Snoezelen op De Hartenberg

Dat is zien, horen, voelen en ruiken voor mensen met een ernstig meervoudige beperking.

Op De Hartenberg ligt het ‘snoezelhart’ van Nederland. Hier is het snoezelen in de jaren zeventig ontstaan. Snoezelen is een samentrekking van snuffelen en doezelen. Inmiddels is snoezelen een wereldwijd begrip (www.isna-mse.org) en van grote betekenis voor het welzijn van mensen met een (ernstig) meervoudige beperking.

De snoezelruimte op De Hartenberg stond aan de basis van deze ontwikkeling. Het is één van de grootste snoezelruimtes in Nederland. Begin 2017 is deze ingrijpend verbouwd en voorzien van de nieuwste technieken zodat mensen met een ernstig meervoudige beperking nog beter begeleid kunnen worden. Met licht- en geluidseffecten, geur- en tastmaterialen wordt de bezoeker uitgenodigd om actief te worden en contact te maken. Gekleurde voorwerpen, zoals vloeistofprojectie, discobollen en gekleurde waterzuilen, zorgen steeds voor nieuwe prikkels en ervaringen. Dat geldt ook voor de voelmuren, variërend van fluweelzacht tot borstelhard, en matrassen in verschillende temperaturen. De geurwand en toepasselijke achtergrondmuziek prikkelen respectievelijk de reuk en het gehoor. De interactieve lichtvloer en de lichtwand met een grote trilvloer reageren als iemand er overheen loopt of er met de hand tegenaan duwt.

Zelf ervaren wat snoezelen voor uw kind/verwant/cliënt kan betekenen?
Dat kan! De snoezelruimte is ook te huur voor mensen met een beperking van buiten ‘s Heeren Loo. Bel voor meer informatie met 088-0373013 of stuur een e-mail naar servicedesk@dehartenberg.nl.

Hier kunt u ook terecht voor het aanvragen van een rondleiding of cursus in het kader van  opleidingsdoeleinden.